Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 
 
Documentaire over Assyrische Christenen op Netwerk
Webteam - 17-04-08


Donderdag 17 April 2008http://www.Assyrie.nl
Het actualiteiten programma Netwerk heeft op dinsdag 15 april 2008 in een speciale uitzending veel aandacht geschonken aan de situatie van gevluchte Assyrische christenen in het van Irak. Samen met ChristenUnie-Kamerlid JoŽl Voordewind reisde Netwerk door het gebied en sprak met Assyrische Christenen die op de vlucht zijn geslagen voor het aanhoudende geweld in Baghdad, Basra.

Gevlucht
Tot 1991 leefden er ongeveer 1,5 miljoen Assyrische christenen in Irak, een aantal dat nu is teruggebracht tot zo'n 400,000. Alleen al in Baghdad leefden er rond de 800.000 Assyrische Christenen, velen lid van de katholieke Chaldeeuwse Kerk. De meeste christenen zijn gevlucht naar het buitenland, een ander groot deel is gevlucht naar het noorden, naar hun oorspronkelijke vaderland in het oude AssyriŽ, waar het voor deze christenen relatief veilig is. Toch worden met name veel vluchtelingen in de zogeheten Nineveh-vlakte, niet of nauwelijks bereikt door hulporganisaties. De Nineveh-vlakte ligt ten noorden van de stad Mosul. In deze vlakte wonen rond de 150.000 Assyrische Christenen van verschillende kerkelijke stromingen samen met Yezidi's en Shabaks. De Shabaks en de Yezidi's zijn net als de AssyriŽrs niet-islamitische en niet-koerdische minderheden. Zij vormen samen 90% van de bevolking van de Nineveh-vlakte en leven vredig in het Assyrische hartland, buiten het koerdisch gecontrolleerd gebied. Het veel besproken Zelf-Bestuur voor de Nineveh-vlakte zal deze drie minderheden beschermen met behulp van een eigen politie-macht.

Ontvoeringen
Veel Assyrisch Christelijke kinderen zijn in Irak ontvoerd door moslims. In ruil voor losgeld konden de ouders hun kinderen terugkrijgen. Na bijna alles te hebben verkocht om het geld bij elkaar te krijgen, blijkt vaak alsnog dat de kinderen vermoord zijn. In Netwerk een uitgebreid verslag vanuit Noord-Irak.

Vanaf minuut: 10:19 start het gedeelte over de Assyrische Christenen:

Netwerk Documentaire over Assyrische Christenen Noord Irak ( Zuid AssyriŽ)

 
 


                

AssyriŽrs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer