Menu
  Home
AMVE
Bibliotheek
Mediatheek
Sport
Forum
Nieuws Archief
Foto Archief (7604)
Columns

Sponsors

Contact us

 
Wie zijn de Assyriërs
  Geschiedenis
Taal & Cultuur

Religie
De Assyrische Vlag
De Assyrische Genocide
 
Assyrische Jongeren
 

AJF Nederland
AJM Midden-Europa
AUF Zweden

 
Sponsers

Random Images 

 De Assyrische Vlag
 


Geschiedenis:

In 1968 vond de Assyrian Universal Alliance dat er behoefte was om de Assyrische natie te voorzien van haar eigen officiële vlag. Om deze droom te realiseren werd een beroep gedaan op verschillende Assyrische kunstenaars en goed geïnformeerde mensen om hun ideeën en lay-outs uit te werken voor deze belangrijke nationale taak. De AUA Congres zorgde voor de goedkeuring van de wereldwijde verzamelde ideeën en lay-outs.

Deze wereldwijde inspanning leverde een groot aantal ontwerpen op die werden ontvangen en genoteerd. Na een zeer nauwgezette overweging werd er een besluit genomen ten gunste van één bijzonder ontwerp die de essentie van het Assyrische verleden en heden bevatte. In het jaar 1974 werd dit ontwerp goedgekeurd door het 6e congres van de AUA in de stad Yonkers NY in de Verenigde Staten. Een bekende Assyrische kunstenaar M. George Bit-Atanus van Teheran, Iran, ontwierp deze vlag. De belangrijkste reden ter goedkeuring van deze vlag was dat de kunstenaar slechts zijn eigen mening niet had voorgesteld. Eerder had hij briljante Assyrische oude ontwerpen gemengd met die de vroegere glorie van het Assyrische Rijk vertegenwoordigde, om een aantrekkelijke fusie tussen het verleden en het heden tot stand te brengen. Op deze wijze was de kunstenaar erin geslaagd om de kloof tussen de glorieuze Assyriërs en de huidige strijders van de Assyrische natie te overbruggen.

De betekenis van de Assyrische Vlag:
De Assyrische vlag is ontworpen met een witte achtergrond welke drie wapperende strepen bevat vanuit elke hoek. Het ontwerp is in de vorm van een vierhoekige ster. In het midden bevindt zich een gouden cirkel die Shamash, de Assyrische zonnegod, vertegenwoordigd. De Assyriërs geloofden dat Shamash het leven van allerlei dingen op aarde gaf. De vier punten van de ster zijn van een helder blauwe kleur en staan voor Blijdschap en Kalmte.

De golvende stroken puilen van de vier verbindingen van de ster, zijn smal bij de basis en worden breder naarmate ze van de cirkel af komen. Zij symboliseren de drie belangrijkste rivieren die door het land van Assyrië vloeien. Bij de bovenkant zien wij de machtige Eufraat, die in blauw wordt vertegenwoordigd dat overvloed aanduidt. In het centrum is grote Zab in wit, afbeeldend vrede, en op de bodem zien wij de machtige Tigris in een rode kleur, die de Assyrische nationale trots vertegenwoordigt.

Deze drie strepen staan voor de stralen van de centrumster en symboliseert de verspreiding van de Assyrische gemeenschap aan de vier hoeken van de wereld. De manier waarop deze strepen uit de ster tevoorschijn komen beeldt de uiteindelijke terugkeer van de Assyriërs aan hun voorouderlijk geboorteland af, dat door het centrum van de ster wordt vertegenwoordigd.

Hangend boven de ster en het embleem van Shamash, is er een vertegenwoordiging van het beeld van God Ashur. Het embleem van Ashur kenmerkt zich in een cirkel met twee adelaarsvleugels en het uitrekken van zijn lengte dat aan twee kanten bevindt. Ashur heeft een boog getrokken en zijn pijl is klaar om te vliegen.

Dit is in de zelfde vorm en het kleurenschema van het originele ceramische werk dat in het Britse Museum wordt bewaard. Tot slot, boven op de vlag bevindt zich de koninklijke en beroemde Assyrische koning Sargon II, die de grootste beschaving bereikte in de Assyrische tijd.

Bron: AUA

 

 


                

AssyriŽrs in de Media

 
 
 
© 2003 BethNahrin.nl, lees de disclaimer